Norden utgjør knappe 0,3 % av verdens befolkning, men har en uproporsjonal stor andel suksessrike teknologibedrifter. Det er ingen hemmelighet at det er Sverige som leder an i utviklingen: de har rett og slett vært utrolig flinke til å bygge store tech-merkevarer som Skype, Spotify, Minecraft og flere andre såkalt unicorns. Norge har ikke den samme profilen som Sverige, men det betyr ikke at ikke vi har hatt suksess innenfor teknologi vi også. Men utviklingen av teknologi følger pengestrømmen, og pengestrømmen i Norge har i stor grad vært fokusert på primærnæringer som olje, gass, fisk og vannkraft. Og innenfor disse nisjene har vi eksportert teknologi i verdensklasse, og bygget bedrifter som i dag sitter på milliardverdier. I tiårene fremover er det allikevel grunn til å tro at spesielt olje- og gassnæringen ikke vil beholde den lukrative statusen den en gang hadde. Det betyr at smarte hoder og talenter som tidligere ble rekruttert til disse bransjene vil være frigjort til å jobbe på andre prosjekter – det kan bety mye for Norden.
Oppstarter er trendy
En av grunnene til at å starte sin egen bedrift har blitt så trendy, er at teknologi har endret spillebrettet. Tidligere krevde en oppstart ofte store materielle investeringer – større enn man hadde mulighet til som enkeltperson – i fabrikker, ansatte og materialer. I dag er en stor del av oppstartene basert på én enkelt ressurs: personene som starter det. Intelligens, ideer, gjennomføringsevne og lederskap har erstattet tungt maskineri og direktørvillaer, og en global suksess kan i prinsippet bli laget fra gutterommet (som Minecraft!), på en kafé eller på en jorden-rundt-reise med laptop i sekken for den saks skyld. Inngangsbilletten blir stadig billigere, og kompetanse kan hentes fra gode universiteter eller ved selvlæring på internett. Norge har tradisjonelt ikke noe Venture Capital-miljø som Sverige og kanskje spesielt USA har, men en større og større andel av pengesterke nordmenn er fortsatt interessert i å investere i oppstartsbedrifter. Husk at ideer ikke er verdt mye i seg selv – det er gjennomføringen som avgjør. Dette vet investorer, og en 20-siders forretningsplan med gode ideer vil neppe få napp. Et produkt som er på markedet som genererer inntekt og har potensiale for vekst, derimot: det kan generere stor interesse.
Hopp ut i det
Den største risikoen for et oppstartsprosjekt sitter i initiativtagerens hode: de aller fleste prosjektene rekker aldri å bli et prosjekt. De forlater aldri idémakerens hode og realiseres i virkeligheten. Å starte egen bedrift krever å ta en sjanse. Det er alltid en risiko. Men denne risikoen kan du kalkulere til å bli så liten som mulig. Om du ikke har råd til å slutte helt i fulltidsjobben, kanskje du kan jobbe på redusert stilling, eller ta opp et lån uten sikkerhet hos Sambla? Om du ikke har lyst eller råd til å sette deg på skolebenken igjen, kanskje du kan tilegne deg kompetanse på nettet? Om du ikke vil bære den økonomiske og praktiske byrden alene, kanskje du kan få med deg en å starte opp bedriften med? Muligheten er uendelige, men det som er sikkert i denne verden, er at den største risikoen for at ingenting vil skje er faktisk at du ikke gjør noe.