Norske forskere fra UiO, skal sammen med NASA og det japanske romprogrammet utføre eksperimenter i atmosfæren. Samarbeidet har utviklet seg i løpet av året og flere norske delegasjoner har allerede vært på besøk i Tokyo. Her ble også samarbeidsavtalen mellom UiO, JAXA og NASA undertegnet.
Målet med samarbeidet er å se på hva som skjer når solstormer treffer jordens atmosfære. Grunnen til nysgjerrigheten er at solstormer, som også skaper nordlyset, samtidig skaper trøbbel for navigasjonssystemer og satellitter.
Fenomenet er blitt studert vitenskaplig siden vi begynte å sende opp satellitter, men iherdig forskning på området har pågått i over 30 år. Fortsatt er det vanskelig for forskere å forutsi når solens aktivitet skaper solstormer, så man kan på mange vis si at fenomenet ikke en gang er grunnleggende forstått. Målet med de kommende eksperimentene er å skape denne grunnleggende kunnskapen, slik at vi en gang i fremtiden kan ha like god værvarsling i rommet, på samme vis som vi finner den på jorden.
Hvorfor er dette viktig for satellitter og navigasjonssystemer?
Selv om værvarsling for verdensrommet fortsatt ligger et stykke unna, og er noe vanskelig fordi dette “været” beveger seg i lysets hastighet, så mener flere forskere at dette er gjennomførbart. Dette er også grunnen til at de store organisasjonene ønsker å være med eksperimentet til Fysisk Institutt ved UiO.
Norge har faktisk noen av de ledende ekspertene på dette området, med bakgrunn fra rakettbasen på Andøya, hvor forskningen har foregått sammenhengende i flere tiår.
Til sammen skal 11 raketter skytes opp
For de kommende to årene skal det skytes opp 11 raketter av det internasjonale teamet, både fra Andøya, som ligger ute i havgapet i Vesterålen, så vel som fra Ny Ålesund på vestsiden av Svalbard. Forsøket er historisk på sitt vis, siden det aldri før har blitt gjennomført i en slik stor skala. Dertil skal det skytes opp fire raketter på samme tid. Dette gir langt bedre sammenliknbar data, enn når det kun skytes opp en rakett med måleutstyr på en gang.
Rakettene kommer i hovedsak fra det amerikanske romsenteret NASA, som stiller med ni av rakettene. Disse skal skipes fra Cape Canaveral, NASA sitt hovedkvarter, til Andøya, mens noen fraktes direkte videre til Ny Ålesund. Til sammen koster disse rakettene hele 400 millioner norske kroner. De største av dem har en høyde på 21 meter, og en vekt på 6 tonn.
UiO skal også selv bygge en rakett, eller i alle fall sette den sammen på egen hånd. Om alt går som planlagt blir denne fyrt av fra Ny Ålesund i løpet av nyåret 2019. Den norske raketten kommer til å koste rund 15 millioner kroner, mens utgiftene for måleutstyret vil komme på toppen av denne byggekostnaden.